Időtöltés vagy időpocsékolás

Írta: Michael Boyle (megjelent: FitMuscle 2008/2. 20.sz.)

„Meglátogattam nemrégiben egy kommersz edzőtermet egy utazásom során. Ennek kapcsán sok gondolat megfogalmazódott bennem. Elképesztő, hogy mennyi ember mondja nekem, hogy „járok edzőterembe”. Ha a statisztikákat nézem, akkor nyilvánvaló, hogy ez a tény igaz is. De van egy jobb kérdésem: amikor a terembe lemész, akkor eltöltöd az idődet, vagy elpocsékolod azt? A megfigyeléseim alapján világos, hogy mindkettőről szó van. Az emberek lemennek a terembe egy órára. Eltöltenek egy kis időt, aztán rátérnek egy olyan edzésre, ami a haszontalanság határát súrolja.

Gondolj arra a két-három órára, amit a teremben töltesz egy héten. Most tedd fel a kérdést magadnak, hogy miért is jársz, de ne csak olyan nagy általánosságokkal válaszolj, hogy jobb formába akarok kerülni. A legtöbben azért látogatják az edzőtermet, hogy megváltoztassák a külalakjukat és/vagy lehetőleg kitolják a minőségi élethosszt. Vagy egyszerűen csak minden nap jól akarnak funkcionálni. Most kérdezd meg magadtól az igazán nehéz kérdést: a tetteim fedik a céljaimat? Valószínűleg nem.

Az első probléma: ahhoz, hogy a külsőd megváltozzon, a táplálkozásodnak is meg kell változnia. Bármelyik hozzáértő ember megmondja neked, hogy a zsírvesztés legalább 80%-ban étkezés. Ahhoz nem kell a teremben lenni, hogy kevesebbet és jobban egyél.

A második probléma: az edzés csak azt erősíti meg, ami a zsírpárna alatt van. Nem fogadom el, hogy még mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy a futószalagon való séta, vagy a felülések majd leviszik a pocakot. Újabb pont a diétának!

A lényeg, hogy komolyan el kell gondolkodnod a programodon. Ha csak nem vagy artista, aki kézen jár, valószínűleg túl sok időt töltesz a teremben a felsőtesteden. 180 fokos fordulatra van szükség. Gondolj alapvető alsótest és felső hát gyakorlatokra. Amikor azt mondjuk alsótest, ne gondolj gépekre! Semmi lábtológép, lábnyújtógép, lábhajlítógép, vádligép. Ezek a 70-es évekbeli testépítő dolgok. Elmondok egy titkot: 15 évvel ezelőtt kiraktuk az én termemből ezeket a cuccokat és egyszer sem hiányoztak.

A következő lépésben tekintsd át a kardiódat. Mióta csinálod ugyanazt a bolond dolgot? Utálok én lenni a rossz hír hozója, de az egyenletes aerob edzés (hosszú, lassú séta vagy kocogás) az első pár hét után nem sokat ér. A magasabb intenzítású intervallumok jobbak!

Azt is elárulhatom, hogy nem vagyok nagy híve az elliptikus gépeknek. Akarod tudni miért? Ez a „csináld az ellenkezőjét” koncepció megint: bármelyik ismerősöm, aki túlsúlyos és terembe jár, áradozik az elliptikus kardió gépekről. Edzeni akarsz? Próbáld ki a taposógépet! Igen, a kínzással felérő gépet, amelyik olyan, mintha lépcsőt másznál. Tudom mit fogsz mondani: „De az nehéz!” Pontosan, ki is emelted a lényeget!

Ha legközelebb mész a terembe, gondolj arra az egy órára és hogy milyen tényleges hasznod származhat belőle.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

14.07.14. - 14.07.20

13.05.20, hétfő

13.05.18, szombat