Hajókirándulás

2008.08.03.:
Ma edzés szempontjából pihenőnapot tartottunk, de annyira nem lazsáltunk, mert hajókirándulásra mentünk snorkel-ezni. Kisbusszal elvittek minket a kikötőhöz, ami szemben van Fáraó-szigettel. Itt beosztották a népet két hajóra. Nagy mákunk volt, mert a Sea Hawk T II. nevű új hajóra kerültünk (4 hónapos, gyönyörű, új hajó). Az első 10 percben csak ketten voltunk fent, olyan volt, mintha csak a miénk lenne. :) Aztán még felszállt egy holland pár és és egy 4 fős brit család. Így 8-an indultunk el a 40 fős hajóval. A guide nagyon jó fej volt, ismertette velünk a halakat, elmondta, melyik veszélyes, melyiknél mire kell vigyázni. Nevet kellett adnunk kis csapatunknak. A Dolphins név nyert a Shark, Nemo és Bruce Willis nevekkel szemben. ( Utolsót Ricsi ajánlotta... :) ) A másik hajóval párhuzamosan haladtunk, ahol kb. 25 ember volt. 20 perc hajózás után elindultunk a part felé, ahol lehorgonyzott mindkét hajó. Először úgy tűnt, megérkeztünk az első megállóhelyre, de aztán kiderült, hogy csak átszállnak hozzánk páran. Átjött a hajónkra kb. 8 izraeli, akiknek nem tetszett, hogy az oroszok és csehek között kell lenniük (talán ott nem is angol idegenvezetés volt), illetve egy svájci lány. Így folytattuk útunkat, megnövekedett létszámmal.

Először Taba Heights (ez a luxusszállodák gyűjtőhelye: Hilton, Intercontinental, Marriott, Hyatt stb.) magasságában álltunk meg és a szállodák előtti korallzátonyokat néztük meg. Itt kicsit hullámzott a tenger, és jó sokat kellett úszni a hajótól a zátonyokig, de megérte. Ezen a részen főleg a halak dominálnak, mint fantasztikus látvány. A korallok kevésbé színpompásak a sipadani élővilághoz hasonlítva. Ahol építkezés zajlott, zajlik a parton, ott az nyomot hagy a korallokon is. :( Azért volt egy-két nagyon szép kék, lila, sárga, zöld színekben pompázó korall, melyek között számtalan hal cikázott. Papagájhalak, „Némók”, pillangóhalak, vitorláshalak stb. mindenféle színben és méretben. Páran egy ráját is láttak, mi csak egy-két lionfish-t a veszélyesebbek közül. A korallok nem egy összefüggő mezőt alkottak, hanem amolyan útvesztő formájában várták a látogatókat. Nagyon élveztük, ahogy kanyarogtunk közöttük. Persze fokozottan kellett figyelni, nehogy megrúgjuk őket, és letörjünk vmit belőlük.
A második megállónk a Fjordnál, a part közvetlen közelében volt. Itt csendesebb volt a tenger. A partról be se lehetett volna menni a szikláktól és a koralloktól a vízbe. A hajóról megközelítve viszont csodás volt. Sajnos itt már nem tudtunk fényképezni, mert azt mondta a vízalatti gép, hogy elege van, és lemerült. Nagy okosan nem vittünk töltőt, pedig a hajón is van áramforrás. Ebből is tanultunk, legközelebb nem hagyjuk a szállodában. Pedig itt nagyon szép képek készülhettek volna, mert nagyon sekély volt a víz, így a színek is intenzívebben látszottak a vízen áttükröződő napfényben.
Az edédünket a hajón fogyasztottuk el, majd kis pihenő után indultunk a harmadik snorkel-hely felé. Ez a kiindulási pontunkkal szemben lévő Fáraó-sziget volt.
A második helyről visszafelé beültem a kormány mögé, és a kormányos srác megengedte, hogy vezessem a hajót! :) Csak megmutatta a távolban, hogy hová tartsak, a többi az én dolgom volt. Nagyon élveztem, hogy tekergethetem a kormánykereket. Kellett is sűrűn igazgatni, hogy pontosan tartsuk az irányt. Adri is megirigyelte a fene jó dolgom, és Ő is kipróbálta, milyen a kormányos élet. :) Átvettem a fényképezőgépet (szerencsére a Canon nem merül le olyan hamar, mint az Olympos), és bőszen kattogtattam. Persze, mikor Adri vezetett, kb. parttól partig mentünk. :D Az arab idegenvezető srácok folyamatosan gondoskodtak a szórakoztatásunkról. Az egyikük krokodilt tekert a törölközőkből, majd elefántfüleket, és ormányt készített, melyet rám aggatott, Adrira pedig turbán került, és máris kész lett az „Indiai az elefánttal” című mű. :) A egész napot videóra vették, ahogy itt szokták ezeken a programokon. Mivel most úgy alakult, hogy mi nagyon sokat szerepeltünk egész nap, így egy példány dvd-t megrendeltünk. Hétfőn este kapjuk majd meg. Kíváncsi leszek, hogy a képek után mennyire más emlék lesz ez a dvd.

Fáraó-szigetnél újra zeg-zugos, labirintus-szerű korallok között úsztunk. Itt szokott sznorizni, búvárkodni Abdullah, jordán király. Megértem. Szuper volt kavarogni, kanyarogni a korallok között, néhol akár le is tehettük volna a lábunkat, olyan sekély volt a víz. Hatalmas, fél méteres papagájhalakat, napóleonhalakat láttunk. A többiek 10-20 barracudával is találkoztak, mi csak egyet láttunk a hajó közelében. Ezek csak nagyobb csapatban veszélyesek az emberre. Itt nincs ilyen probléma. Sipadannál merülnek le a búvárok több ezer barracuda közé. Na, az veszélyes lehet.
A nap végén készült egy csoportkép, majd kisbusszal visszahoztak minket a szállodába.
Összességében fantasztikus nap volt. Az egyiptomi srácok kitettek magukért, de az is sokat segít, hogy gyakoroljuk a minimális arab tudásunkat. Amint meghallanak vkit arabul köszönni, rögtön sokkal kedvesebbek, és kíváncsiak lesznek, hogy mennyire is tudunk arabul. :) Nem csak Ők. Itt a szállodában is már több „haver” van, akikkel az étkezéseknél, ha találkozunk, mindig tanítanak egy-két újabb szót. :) Kedvenc pincérünk Mohamed, aki mikor meglát minket, már hozza is az italunkat, pedig itt nem felszolgálásos, hanem önkiszolgálós rendszer működik. Mindig kiadja a feladatot, hogy mely szavakat kell másnapra megjegyezni… :)

Este a svájci lánnyal, Enrica-val, vacsoráztunk együtt. Megbeszéltük, hogy majd együtt megyünk a Mózes-hegyre napfelkeltét nézni. Ő egyedül nyaral itt, és szintén kikapcsolódni jött. Kevés programot szervezett be magának. A Vörös Keresztnél dolgozik nővérként. Volt már Kongóban, Líbiában, Angolában, Burundiban, Sri Lankán. Burundiban másfél évet börtönökben dolgozott, de a többi országban is rendszerint legalább fél évet töltött. Nagyon elhivatott ember. Imádja a munkáját, sok örömet, lelki erőt ad Neki. Beszélgettünk Vele a világon eluralkodó élelmiszer-válságról. Erre fel itt durván pazarolják a vendégek az ételt. Rengeteget kiszednek, majd ott hagyják a felét tányéron... Ez egyikünknek sem tetszik. :(





Adri & Ricsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

14.07.14. - 14.07.20

13.05.20, hétfő

13.05.18, szombat